Hrast

Resnica, modrost, zaščita

Za Kelte je bil hrast zaščitnik, ponudnik, kralj dreves. Hrast je močno povezan z zemljo in zato enostavno pretaka življenjsko energijo ter jo usmerja v točke, kjer je potrebno zdravljenje. Pomaga nam, da se lažje osredotočimo na cilj in ignoriramo moteče dejavnike.

Zaradi vpliva na našo koncentracijo lažje dosežemo cilje na ljubezenskem in poslovnem področju. Njegova uravnotežena energija nam omogoča, da smo mirnejši, lažje opazujemo in poslušamo svojo intuicijo. V nas krepi vzdržljivost, samozavest, moč, avtoriteto …

Hrast je Slovanom predstavljal svet. Slovani so mu namenili da je bog pomladi, vegetacije. S svojo močno rastjo, z mogočno krošnjo in trdim lesom hrast od pradavnine simbolizira veličastnost, častitljivost in mogočnost in je najpomembnejše drevo v bajeslovju stare Evrope.

Listopadna do zimzelena, mogočna drevesa, ki zrastejo preko 40 m visoko. Njegova življenjska doba preko 1000 let.

Pri nas je v gozdovih razširjenih pet različnih vrst hrastov: dob (Quercus robur), graden (Quercus petrea), puhasti hrast (Quercus pubescens), cer (Quercus cerris), črničevje ali črnika (Quercus ilex) in oplutnik (Quercus crenata).

Hrastov les je sivo rumene do rumeno rjave barve, njegovi letni obročki pa so dobro vidni. Hrastov les je uvrščen v razred trajnosti  in zato velja za posebno trpežnega v primerjavi z drugimi gozdovi. Zato ga ni mogoče uporabljati samo v zaprtih prostorih, temveč tudi na prostem.

Uporablja se za gradnjo ladij (jambori), v mizarstvu, za pohištvo, v parketarstvu, gradbeništvu, za izdelavo sodov.

Newsletter

Prijavite se na mesečni newsletter GoodyWoody

Shopping cart

Sign in

No account yet?

Facebook Instagram linkedin
Za izboljšanje vaše izkušnje na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Start typing to see products you are looking for.
Shop
0 Wishlist
0 items Cart
My account