Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da jih lahko vsak uporabnik po želji omeji ali pa jih popolnoma onemogoči.

 

Zakaj se upotrebljavajo piškotki?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov

Če omenimo le nekaj glavnih razlogov za uporabo piškotkov:

  • shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),
  • pomoč pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine),
  • pomoč pri zbiranju različnih statistik in navad spletnega uporabnika (npr. spremljanje pogostosti obiskovanja določene spletne strani…)

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove in strukture svojih spletnih strani, ovrednotijo posamezne vsebine, spremljajo tipično “potovanje” posameznega uporabnika skozi vsebinsko strukturo, opredelijo šibke točke, kjer npr. izgubijo večino uporabnikov, ocenijo ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih na svojih spletnih straneh nudijo uporabnikom ipd.

 

Upravljanje s piškotki

Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku.

Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo lahko v nekaterih brskalnikih pravila za upravljanje s piškotki  nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih strani, ki jim zaupate.

 

Na spletni strani www.goody-woody.si uporabljamo naslednje vrste piškotkov:

Bistveni piškotki se naložijo takoj ob vstopu na spletno stran:

gv_session: Omogočajo pravilno delovanje in varno rabo spletnega mesta ter avtentifikacijo uporabnika.

– XSRF-TOKEN: Piškotek pomaga preprečevati napade XSRF. Med uporabnikovo sejo zagotavlja, da zahteve brskalnika, poslane na strežnik, izvirajo s tega strežnika. Izbriše se, ko uporabnik zapre brskalnik.

– _ga: Google Analytics piškotek za spremljanje statistike obiskanosti spletne strani

Manj bistveni piškotki se naložijo ob potrditvi obiskovalca spletne strani:

Piškotek

Veljavnost

Opis

__tcf_ts

1 leto

Zagotavlja in uporabniku omogoča pravilno delovanje spletnega mesta.

_gcl_au

90 dni

Piškotki za beleženje statistike

_ga

2 leti

Piškotki za beleženje statistike

_gat

seja

Piškotki za beleženje statistike

cc_cookie_accept

1 leto

Ta piškotek se uporablja za vašo odobritev ali zavrnitev piškotkov.

_cfduid

1 leto

Funkcijski piškotek storitve Cloudflare, ki pripomore k hitrejšemu in varnejšemu nalaganju spletnih vsebin. Podatki, zbrani prek piškotka se ne uporabljajo za nadaljnjo obdelavo.

 

   


– Google Analytics (_utma, _utmb, _utmc, _utmx, _utmxx, _utmz) za spremljanje uporabe spletne strani in statistiko ogledov spletne strani

– DoubleClick (id, _drt_, _gid)

– Facebook Pixel (_fbp)

Slednji (Google Analytics, DoubleClick, Facebook Pixel) so piškotki naših partnerjev, ki se naložijo ob nadaljevanju uporabe spletnega mesta in skrbijo za izboljšanje uporabniške izkušnje uporabnikov in zagotavljanje vsebine, ki obiskovalce našega spletnega mesta zanima. Če se z uporabo teh piškotov ne strinjate, jih lahko na dnu strani izklopite. Na istem mestu je mogoče tudi umakniti privolitev manj bistvenih piškotkov.

Navodila za urejanje piškotkov v različnih brskalnikih:

 

Pravice uporabnika

Uporabnik lahko kadar koli zaprosi za seznanitev z osebnimi podatki, ki jih upravljavec obdeluje, za njihovo omejitev, izbris, popravek ali prenos podatkov, ugovarja obdelavi ter vloži pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu. Za uresničevanje vaših pravic s področja varstva osebnih podatkov v www.goody-woody.com skrbi pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, s katerim lahko kadarkoli stopite v stik glede vseh vprašanj povezanih z obdelavo vaših osebnih podatkov in uresničevanjem vaših pravic na podlagi veljavnih predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Sporočilo mu lahko pošljete po elektronski pošti na naslov: info@goody-woody.com ali po navadni pošti na naslov: Prokum d.o.o., Podjetniško naselje Kočevje 1, 1330 Kočevje.

 

Kako zagotavljamo varnost podatkov

Podatki, ki jih uporabnik posreduje preko obrazcev na straneh spletne trgovine www.goody-woody.com ali kako drugače (preko e-maila, telefona idr.), so zaupni in se obravnavajo v skladu z veljavno slovensko zakonodajo. Osebne podatke bo Prokum d.o.o. varoval ter preprečeval njihovo zlorabo. Osebni podatki bodo uporabljeni le za namene, za katere je uporabnik dal svojo privolitev. Dostop do osebnih podatkov imajo zgolj s strani Prokum d.o.o. pooblaščene osebe (zaposleni, pogodbeni partnerji), s katerimi ima sklenjene ustrezne pogodbe o varovanju in obdelavi osebnih podatkov. Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svoje elektronske naprave.

Spletna trgovina www.goody-woody.com za prenose vseh osebnih podatkov uporabnika uporablja tehnologijo SSL, ki skrbi za kodiranje vseh informacij, poslanih z naročili. Ko uporabnik vnese podatke o plačilni kartici v primeru plačila z bančno kartico, se le ti v kodirani obliki prenesejo iz uporabnikovega računalnika neposredno v strežnik banke.
Podatki, ki jih uporabnik zaupa upravljavcu, so zaupni. Prokum d.o.o., jih ne posreduje nepooblaščenim tretjim osebam. Osebne podatke pa lahko posreduje zaupanja vrednim partnerjem ali po zakonski dolžnosti, skladno z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
Podatki so lahko posredovani
•    družbam za informacijske storitve, ki zagotavljajo nemoteno delovanje spletnega mesta in njegove izboljšave (gostovanje na strežniku, e-mail marketing …);
•    marketinškim agencijam za namen ponovnega trženja (v kriptirani obliki);
•    podjetjem, ki zagotavljajo nemoten proces nakupa (Bankart, dostavne službe ipd.), vendar le v meri, ki je nujna za uspešno izvedbo naročila;
•    pooblaščenim ustanovam, če tako zahteva zakon (sodišče ipd.).
Vsi partnerji, ki imajo dostop do osebnih podatkov, so zavezani skrbnemu ravnanju z njimi skladno z evropsko zakonodajo.

 

Privolitev in obdobje hrambe

Z uporabo spletnega mesta www.goody-woody.com se uporabnik strinja s splošnimi pogoji uporabe, objavljenimi na tem spletnem mestu. Na tem mestu lahko uporabnik redno spremlja morebitne spremembe splošnih pogojev ter posledično način in namen obdelave zbranih osebnih podatkov.

Z uporabo naše spletne strani uporabnik potrjuje da je prebral, razumel in se strinjal z vsemi pogoji zaupnosti podatkov in načini uporabe www.goody-woody.com, Prokum d.o.o., podatke hrani do preklica ali odjave skladno s slovensko in evropsko zakonodajo oziroma do dosege namena, zaradi katerega so se podatki zbirali ali nadalje obdelovali.

Upravljavec osebnih podatkov je: Prokum d.o.o., Podjetniško naselje Kočevje 1, 1330 Kočevje. Morebitna vprašanja o zasebnosti in obdelavi osebnih podatkov lahko naslovite na info@goody-woody.com