Izdelki, Navdih, Uporaba

5 SKRIVNOSTI NEGE VAŠE LESENE SKLEDE

Ves ta čar in privlačnost lahko hitro zbledita, če skleda začne izgledati zanemarjena, se zvija ali poka. Da se temu izognete, potrebujete le malo časa, truda in razumevanja teh petih skrivnosti za pravilno nego vaše lesene sklede.

  1. Vse lesene sklede potrebujejo impregniranje

Impregniranje je postopek ohranjanja lesa na vaši skledi. Gre za dodajanje fine zaščitne plasti, ki bo odbijala vlago, toploto in vsakodnevno obrabo. To je treba storiti takoj, ko dobite svojo leseno skledo. Uporabite lahko naravna mineralna olja, ki jih najdete na trgu, vendar za najboljšo rešitev priporočamo naravne konzervanse in balzame za les, ki jih uporabljamo tudi na naših skledah.

  1. Lesene sklede niso primerne za pomivalni stroj

Seveda lahko leseno skledo vržete v pomivalni stroj po uporabi, vendar bo les vpil prekomerno količino vode, kar lahko povzroči zvijanje vlaken. Močna čistila, ki se uporabljajo v večini pomivalnih strojev, bodo prav tako pospešila razpadanje lesa skozi čas, zato je bolje, da leseno skledo vedno ročno operete s toplo vodo in blagim milom. Prepričajte se, da skledo temeljito obrišete z brisačo in je ne sušite na zraku, saj bi les z vodo na površini absorbiral vlago – tega pa nočete.

  1. Toplota ni prijatelj lesene sklede

Če razmišljate o tem, da bi leseno skledo dali v mikrovalovno pečico, da pogrejete ostanke sinočnje večerje, je morda čas, da poiščete novo skledo. Les ne prenaša dobro toplote, še posebej ekstremne toplote.  Prav tako ni dobra ideja, da leseno skledo pustite na neposredni sončni svetlobi za daljši čas, saj toplota in svetloba izsušita skledo, kar jo naredi bolj dovzetno za pokanje in zvijanje.

  1. Boljša kakovost = daljša življenjska doba

Morda to ni ravno skrivnost, vendar je nekaj, kar preveč ljudi ignorira pri nakupu lesene sklede. Če bi vam nekdo povedal, da bi za malo več denarja lahko kupili avto, ki bi deloval bolje in dlje kot cenejši, bi poslušali, kajne? Nakup poceni lesene sklede vam ne prinaša le nizke kakovosti, ki jo bo težje vzdrževati, temveč bi lahko uporabljali skledo, ki ni varna za stik s hrano za vašo družino. Kakovostna ročno izdelana lesena skleda iz močnih lesov, kot so javor, češnja ali oreh, vam bo na dolgi rok prihranila denar in zdravje, saj je varna za hrano in je ne bo treba menjati vsako leto. Boljši les pomeni daljšo življenjsko dobo in lažje vzdrževanje.

  1. Tako kot vse, kar je vredno ohraniti, tudi lesene sklede potrebujejo vzdrževanje

Upoštevanje vseh zgoraj naštetih korakov bo zagotovo podaljšalo življenjsko dobo vaše lesene sklede, vendar, da bo še naprej del vaše kuhinje, boste želeli redno impregnirati ali konzervirati skledo, da bo vedno imela svež zaščitni sloj. Nekateri to počnejo vsak mesec. Nekateri to počnejo vsako leto. Pogosteje ko to storite, bolj boste prepričani, da bo vaša lesena skleda z vami še mnogo let. Če normalna obraba vpliva na skledo in se zdi nekoliko dolgočasna, lahko vedno rahlo obrusite površino, da obnovite les. To je odličen način, da vdahnete novo življenje stari skledi. Po tem pa obvezno ponovno impregnacijo, da obnovite zaščitno plast.

Želite še več nasvetov ali bi bili radi obveščeni o promocijah in akcijah? Vabljeni k vpisu na obveščanje na spodnjem obrazcu.

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja