Navdih, Uporaba

Skleda, ki je varna za uporabo v kuhinji.

Lesene sklede za solato so odlična izbira za vašo jedilnico. Lepe so na pogled, zelo praktične in nič ne spodbuja družinske povezanosti bolj kot veličastna lesena skleda za solato na sredini jedilne mize. Toda izbira prave ni vedno lahka. Na voljo je veliko vrst lesenih skled in če ne boste previdni, se lahko znajdete s kakšno manj kakovostno – ali še huje – takšno, ki ni varna za uporabo. Tukaj je eno od vprašanj, ki si jih morate zastaviti, preden izberete svojo skledo.

 

Kakšna skleda je varna za uporabo?

Od poznih 90-ih se je z uvozniki lesenih skled dogajalo veliko prevar. Mnoga podjetja in trgovine uporabljajo postopke barvanja, ki so lahko nehigienski in nevarni za vas in vašo družino. Če se ne zavedate lesa, iz katerega je izdelana vaša skleda, lahko dobite več, kot ste plačali v obliki nezdravih polnil.

 

Tukaj morate vedeti naslednje:

Drevesa, ki rastejo na Filipinih, v Vietnamu, Afriki, Tajski in celo na jugu ZDA, niso primerna za izdelavo dobre lesene sklede. Zaradi podnebja in velike količine padavin ta drevesa rastejo zelo hitro, zaradi česar je les manj gost. Kar pa ni dobro. Nekatere sklede sploh niso ustvarjene iz lesa dreves, temveč iz tropskih trav, bambusa in grmovja. Več kot pogosto te sklede z nizko gostoto potrebujejo polnila, kot je lepilo, da ohranijo svojo obliko. Verjetno ni potrebno posebno poudarjati, da lepilo in večina polnil ni varna za hrano in jih ne želite v bližini svoje kuhinje. Če ne najdete informacij o vrsti lesa, iz katerega je izdelana skleda, je naš prvi predlog, da čim prej opustite idejo. Vendar je eden od hitrih načinov, da ugotovite, ali lesena skleda ni bila ustvarjena iz naravnega lesa, ta, da postavite več enakih skled. Če so zrna v lesu videti enaka, niso načrt naše matere narave.

Kaj pa “umetni” les? Stopite v katero koli veletrgovinsko verigo in verjetno boste celo našli steno, polno obdelanih lesenih skled. Seveda so te morda cenejše od pravih in nekatere res izgledajo lesene. Grda resnica je, da je veliko teh množično proizvedenih skled šlo skozi večstopenjski kemični postopek beljenja in barvanja, da bi dali videz pravega lesa. Ti postopki niso varni in čez čas lahko uhajajo v vašo hrano. Poleg tega v nasprotju s kakovostnimi lesenimi skledami, ti ponaredki ne bodo zdržali prav dolgo.

In potem so tu še ebonizirane lesene sklede. Te sklede so bile podvržene kemični reakciji, zato so temnejše, včasih celo črne. Lahko je videti precej kul in nekateri morda trdijo, da je varno, vendar tega raje ne kupujmo. To je le še ena dodatna oblika obdelave lesa,  ki je lahko strupena. Poleg tega nekateri od teh madežev zahtevajo polnila in nihče nam ne pove, katera so. Mi nismo prepričani, da bi radi vedeli…

 

Verjetno vas zanima, kateri vrsti lesa se je bolje izogibati pri izbiri solatne sklede. Kliknite TUKAJ. 

Če vas zanima, kateri les pa je najbolj primeren za izdelavo lesenih desk, preberite blog zapis TUKAJ.

Želite še več nasvetov ali bi bili radi obveščeni o promocijah in akcijah? Vabljeni k vpisu na obveščanje na spodnjem obrazcu.

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja