Uncategorized @sl

Nasveti za nego

Nasveti za nego

Seveda lahko ves ta čar in privlačnost lesa izgine, če se vaš leseni kos zvija ali kaže razpoke. Da bi se temu izognili, je potrebno le malo časa, truda in razumevanje teh petih skrivnosti za pravilno nego vaše lesene sklede.

1. VSI LESENI IZDELKI ZAHTEVAJO USTREZNO ZAŠČITO – IMPREGNACIJO

Impregnacija je dejanje ohranjanja lesa na vašem lesenem kosu. Kot bi dodali fino zaščitno plast, ki bo zaščitila stvari, kot so vlaga, vročina in vsakodnevna obraba. To morate storiti takoj, ko dobite svoj leseni izdelek. Uporabite lahko naravna mineralna olja, ki jih najdete na trgu, vendar za najboljšo rešitev priporočamo naravne konzervanse in balzame za les.

2. LESENE SKLEDE NISO PRIMERNE ZA POMIVANJE V POMIVALNEM STROJU

Seveda lahko lesen kos po uporabi vržete v pomivalni stroj, a če to storite, boste les namočili v preveliki količini vode, kar lahko povzroči zvijanje vlaken. Trdi detergenti, ki se uporabljajo v večini pomivalnih strojev, prav tako pomagajo pri razpadanju lesa sčasoma, zato raje svojo leseni kos vedno ročno pomivajte s toplo vodo in blagim milom. Prepričajte se, da ga temeljito osušite z brisačo in ne sušite na zraku, saj če pustite les z vodo na njem, bodo vlakna lahko absorbirala vlago – tega pa ne želite.

3. TOPLOTA NI PRIJATELJ VAŠEGA LESENEGA KOSA

Če razmišljate, da bi svojo lesenI kos vrgli v mikrovalovno pečico, da bi uničili ostanke preteklega večernega druženja, boste morda želeli začeti iskati nov kos. Les se ne obnese dobro pri vročini, zlasti pri ekstremni vročini. Prav tako je slaba zamisel, da svoj leseni kos dlje časa pustite na neposredni sončni svetlobi, saj gabosta toplota in svetloba izsušili, zaradi česar postane bolj ranljiv za pokanje, zvijanje in drobljenje.

4. BOLJŠA KAKOVOST LESA = DALJŠA ŽIVLJENJSKA DOBA VAŠE LESENE SKLEDE

Ok, morda to ni tako velika skrivnost, vendar je nekaj, kar preveč ljudi prezre, ko kupuje leseni kos za svojo kuhinjo. Z nakupom poceni lesene sklede se ne odprete samo za nizko kakovost, ki jo bo težje vzdrževati, lahko tudi uporabljate kos, ki ni varen stik s hrano za vašo družino. Številne poceni, množično proizvedeni kosi, ki prihajajo z druge strani morja, so izdelani iz materialov in lepila, ki niso varni za hrano. Kakovostna ročno izdelana leseni kosi iz močnega lesa, kot so javor, češnja ali oreh, vam bo dolgoročno prihranila denar in zdravje, saj je varna za hrano in vam je ne bo treba zamenjati vsako leto. Boljši les pomeni daljšo življenjsko dobo, lažjo nego.

5. KOT VSE, KAR JE VREDNO OHRANITI, JE TUDI VAŠE  LESENE KOSE POTREBNO VZDRŽEVATI

Z upoštevanjem vseh zgornjih korakov boste zagotovo podaljšali življenjsko dobo vašega lesenega kosa, če želite zagotoviti, da bo še naprej del vaše kuhinje, boste svoj kos vsake toliko časa želeli ponovno impregnirati, da ohranite svež zaščitni premaz. Nekateri to počnejo vsak mesec. Nekateri to počnejo na letni bazi. Pogosteje, kot to počnete, bolj ste lahko prepričani, da bo vaš leseni kos z vami še vrsto let. In če je običajna obraba terjala svoj davek in je kos videti nekoliko dolgočasen, lahko površino vedno rahlo pobrusite, da oživite les. To je odličen način za novo življenje iz starega kosa. Po tem obvezno ponovno impregnacije, da boste ponovno nadeli zaščitno plast.

 

Želite še več nasvetov ali bi bili radi obveščeni o promocijah in akcijah? Vabljeni k vpisu na obveščanje na spodnjem obrazcu.

Related Posts