Navdih

Raba lesa

Les je najuporabnejši in najbolj trajnosten material. Je lepa, naravna, obnovljiva, trajna surovina, za večkratno uporabo, prilagodljiva in ogljično nevtralna, če je pridelana trajnostno. Uporabi se lahko vsak del drevesa. Obstaja veliko drugih lastnosti, zaradi katerih je idealen material za rabo v različne namene, vključno za izdelke za vsakdanjo uporabo v kuhinji.

Les je naravno lep in estetsko prijeten.

Če je les odgovoren in trajnostno pridobljen, ima njegova zamenjava za druge materiale številne prednosti, saj je, če izhaja iz odgovornega izvora, obnovljiv. Če jih posekamo, bodo drevesa ponovno zrasla in zagotovila številne druge prednosti, kot so shranjevanje ogljika, proizvodnja kisika in gozdni habitat.

 

Shranjuje ogljik

Drevesa in lesni izdelki shranjujejo ogljik. Ko drevesa rastejo, jemljejo ogljik iz ozračja. Ko so drevesa posekana in uporabljena za izdelavo izdelkov, ostane ogljik shranjen za celotno življenjsko dobo izdelka. 50 % suhe teže lesa predstavlja ogljik.

 

Proizvaja manj ogljikovega dioksida

Proizvodnja in predelava lesa sta energetsko učinkovitejši od večine alternativ, kar daje lesenim izdelkom zelo nizek ogljični odtis. Običajno se lahko uporablja namesto materialov, kot so jeklo, aluminij, beton ali plastika, kajti njihova proizvodnja zahteva veliko energije.

Trpežna surovina

Les je trpežen material tako za dom kot za poslovne zgradbe. Če zanj pravilno skrbimo, lahko traja več sto let. Sodobni konzervansi povečajo njegovo naravno obstojnost.

 

Naravni izolator

Sam les je naravni izolator zaradi zračnih žepov v svoji celični strukturi. Kot izolator je les 15-krat boljši od zidakov, 400-krat boljši od jekla in 1770-krat boljši od aluminija.

Zagotavlja lokalna delovna mesta

 

 

“Les nastaja v procesu rasti drevesa, zato se posledice dejavnikov, ki vplivajo na rast drevesa (npr. okoljske spremembe, naravne ujme, biološki škodljivci in bolezni), odražajo tudi v zgradbi in posledično lastnostih lesa. “

Related Posts